Rule of the Week - Breaking

March 4, 2025 at 11:01 PM

by San Diego APA

Rule of the Week - Breaking

March 4, 2025 at 11:01 PM

by San Diego APA


Situation: Player breaks but the cue ball scratches without making contact with any object balls. What happens next?

The rack must be struck before a foul can occur. So the same player will attempt to break again.

Rule: Official Team Manual (OTM) page 45-46 section 3 “Breaking”: https://media.poolplayers.com/TMRB/Team-Manual-English.pdf

This section also covers:

  • Players physically unable to break and what happens.
  • Where the cue ball needs to be to break.
  • Legal and non-legal breaks.
  • When the break switches to your opponent.
  • Where the rack must be struck.
  • Soft breaking.

In addition, page 28 section 18 "Coaching" Note 3 states:

A team can only be charged with a time out after the rack has been struck in any individual game.

Note: a coach can help a player position the cue ball and even how to break and this isn’t a timeout.

You can submit a "Rule of the Week" to the league office:

  • Email to sandiego@apaleagues.com.
  • Email Subject Line must read “SDAPA Rule of the Week”
  • Clearly state the rule/situation and if you know where the answer is found please provide those details.


📢 Important Update: We’re Updating Our Email Address!
10/29/26 - 8:00 PM
Hey SDAPA! We’re in the process of upgrading to a new email address to serve you better: 👉 New Email: sandiegoapa@sdbilliards.com 👉 Old Email: sandiego@apaleagues.com What you need to know: Start using the new address (sandiegoapa@sdbilliards.com) for all questions, updates, and league inquiries whenever possible! Don't worry about missed messages: The old email address will remain active th
Double Posting: Legal Lineup - Rule of the Week
11/2/26 - 6:00 PM
Situation: The team we are playing tonight only has 4 players available: Skill Levels 7, 6, 4, and 3 (totaling 20). The rest of their roster consists of 4, 4, 5, and 5. Can their Skill Level 3 player play twice to fill the 5th match? No, to double-post a player when short-handed, your team must still comply with the 23-Rule as if a full 8-player roster were present. The Math: If players 7, 6, 4, a
Eligibility: Playoffs, Tri-Annuals and World Qualifiers
10/30/26 - 8:00 PM
Match Requirements for Eligibility Related to Playoffs, Tri-Annuals, and World Qualifiers 4 Matches on that team by the end of the regular session (associated with the Tri-Annuals being run) → Eligible for Playoffs for that team. 6 Matches Lifetime in that format by the end of the session (associated with the Tri-Annuals being run; playoff matches in that session count toward the 6) → Eli