Rule of the Week - Balls Knocked off the Table

December 17, 2024 at 12:18 AM

by San Diego APA

Rule of the Week - Balls Knocked off the Table

December 17, 2024 at 12:18 AM

by San Diego APA


Situation: During my turn at the table I knock a ball off the table onto the floor. What do I do now?

Object balls that get knocked off the playing surface will be spotted on the foot spot. If the foot spot is taken, the ball will be placed directly behind the foot spot, as close to the foot spot as possible. If two or more balls are knocked on the floor, they are placed in numerical order with the lowest numbered ball closest to the foot spot. Spotted balls are placed frozen to one another.

8-Ball - It might occur that a player legally pockets a ball while simultaneously knocking some other ball(s) on the floor. In this situation, it is still their turn and the ball(s) is/are not spotted until their turn ends. If the ball on the floor is one of the shooter’s balls, then it is spotted when the shooter has pocketed all of their other balls. If it is the 8-ball that is knocked on the floor, the shooter loses the game.

9-Ball - Balls that get knocked off the playing surface will be immediately spotted on the foot spot. The 9-ball is spotted:

a. Anytime it is knocked off the table other than when it is pocketed.

b. Anytime it is pocketed and the shooter scratches or otherwise fouls.

Rule: Official Team Manual (OTM) page 49 section 8 “Balls On The Floor”: https://media.poolplayers.com/TMRB/Team-Manual-English.pdf

You can submit a "Rule of the Week" to the league office:

  • Email to sandiego@apaleagues.com.
  • Email Subject Line must read “SDAPA Rule of the Week”
  • Clearly state the rule/situation and if you know where the answer is found please provide those details.


📢 Important Update: We’re Updating Our Email Address!
10/29/26 - 8:00 PM
Hey SDAPA! We’re in the process of upgrading to a new email address to serve you better: 👉 New Email: sandiegoapa@sdbilliards.com 👉 Old Email: sandiego@apaleagues.com What you need to know: Start using the new address (sandiegoapa@sdbilliards.com) for all questions, updates, and league inquiries whenever possible! Don't worry about missed messages: The old email address will remain active th
Double Posting: Legal Lineup - Rule of the Week
11/2/26 - 6:00 PM
Situation: The team we are playing tonight only has 4 players available: Skill Levels 7, 6, 4, and 3 (totaling 20). The rest of their roster consists of 4, 4, 5, and 5. Can their Skill Level 3 player play twice to fill the 5th match? No, to double-post a player when short-handed, your team must still comply with the 23-Rule as if a full 8-player roster were present. The Math: If players 7, 6, 4, a
Eligibility: Playoffs, Tri-Annuals and World Qualifiers
10/30/26 - 8:00 PM
Match Requirements for Eligibility Related to Playoffs, Tri-Annuals, and World Qualifiers 4 Matches on that team by the end of the regular session (associated with the Tri-Annuals being run) → Eligible for Playoffs for that team. 6 Matches Lifetime in that format by the end of the session (associated with the Tri-Annuals being run; playoff matches in that session count toward the 6) → Eli