Rule of the Week - Coaching

June 12, 2024 at 4:14 PM

by San Diego APA

Rule of the Week - Coaching

June 12, 2024 at 4:14 PM

by San Diego APA


Situation: Before calling a timeout my opponent's team starts telling the shooter what to shoot. They have a timeout left but shouldn't it be called first?

Yes, teams have 1 minute for a timeout and that starts from when it is called. If a team starts talking to their player before calling the timeout then some amount of time can be assumed to be used as part of the 1 minute. In addition below are things that can be said that are not coaching and some things that are considering coaching.

Rule: Official Team Manual (OTM) page 8 “Time Guidelines”: https://media.poolplayers.com/TMRB/Team-Manual-English.pdf
Rule: Official Team Manual (OTM) page 28-30 section 18 “Coaching”: https://media.poolplayers.com/TMRB/Team-Manual-English.pdf
Other things that are ok and NOT considered coaching include:
  • Telling a player to mark the pocket when shooting the 8-ball.
  • Reminding a player which is the next ball in the rotation (9-Ball).
  • Giving advice or placing the cue ball before the break.
  • Reminding a player to chalk up.
  • Telling a player a foul has occurred.
  • Answering a player’s question concerning rules.
  • Comments such as “good hit” or “nice shot”.
  • Conversations with or comments to a player when it is not their turn at the table.
Things that are considered coaching and therefore a time-out:
  • Which ball to shoot, except in 9-Ball.
  • Where to leave the cue ball.
  • Whether to shoot soft or hard.
  • Whether to use english.
  • Whether to play safe or defensive.

This section also covers:

  • Who can coach
  • Who can call a time-out
  • What is allowed during the time-out
  • What the coach is allowed to do for the player during the time-out
  • Among other things regarding coaching

You can submit a "Rule of the Week" to the league office:

  • Email to sandiego@apaleagues.com.
  • Email Subject Line must read “SDAPA Rule of the Week”
  • Clearly state the rule/situation and if you know where the answer is found please provide those details.


📢 Important Update: We’re Updating Our Email Address!
10/29/26 - 8:00 PM
Hey SDAPA! We’re in the process of upgrading to a new email address to serve you better: 👉 New Email: sandiegoapa@sdbilliards.com 👉 Old Email: sandiego@apaleagues.com What you need to know: Start using the new address (sandiegoapa@sdbilliards.com) for all questions, updates, and league inquiries whenever possible! Don't worry about missed messages: The old email address will remain active th
Double Posting: Legal Lineup - Rule of the Week
11/2/26 - 6:00 PM
Situation: The team we are playing tonight only has 4 players available: Skill Levels 7, 6, 4, and 3 (totaling 20). The rest of their roster consists of 4, 4, 5, and 5. Can their Skill Level 3 player play twice to fill the 5th match? No, to double-post a player when short-handed, your team must still comply with the 23-Rule as if a full 8-player roster were present. The Math: If players 7, 6, 4, a
Eligibility: Playoffs, Tri-Annuals and World Qualifiers
10/30/26 - 8:00 PM
Match Requirements for Eligibility Related to Playoffs, Tri-Annuals, and World Qualifiers 4 Matches on that team by the end of the regular session (associated with the Tri-Annuals being run) → Eligible for Playoffs for that team. 6 Matches Lifetime in that format by the end of the session (associated with the Tri-Annuals being run; playoff matches in that session count toward the 6) → Eli