Rule of the Week - Fouls/Ball-In-Hand

January 22, 2024 at 7:50 PM

by San Diego APA

Rule of the Week - Fouls/Ball-In-Hand

January 22, 2024 at 7:50 PM

by San Diego APA


Situation: During a Ball-In-Hand (BIH) I picked up the cue ball and dropped it into the pocket, is it now BIH for my opponent?

No, only BIH scenarios described in the Official Team Manual (OTM) result in BIH fouls. The belief the cue ball is live is not a true statement. Yes if you touch another ball that is already on the table while holding the cue ball this would be BIH. However, dropping it on the floor or in the pocket or even the playing surface isn’t a foul unless it meets one of the documented cases in the OTM section 15 Fouls.

To add that a cue ball isn’t live is this OTM statement:

Even after having addressed the cue ball a player may, if not satisfied with the placement, make further adjustments with their hand, cue stick or any other reasonable piece of equipment.

In 9-ball when your opponent makes the 9-ball and scratches at the same time, if you pick up both the 9-ball and cue ball to place back on the table at the same time this is not a foul. Not until the 9-ball has been placed and released is it subject to rule 15k in this scenario.

NOTE: A foul that is not called when it occurs cannot be called once the next shot has been taken.

Rule: Official Team Manual (OTM) page 53-55 section 15 “Fouls”: https://media.poolplayers.com/TMRB/Team-Manual-English.pdf
This section also covers:
  • All other BIH scenarios
  • Scratching on the break
  • Doubles, 8-ball and 9-ball specific cases

You can submit a "Rule of the Week" to the league office:

  • Email to sandiego@apaleagues.com.
  • Email Subject Line must read “SDAPA Rule of the Week”
  • Clearly state the rule/situation and if you know where the answer is found please provide those details.


📢 Important Update: We’re Updating Our Email Address!
10/29/26 - 8:00 PM
Hey SDAPA! We’re in the process of upgrading to a new email address to serve you better: 👉 New Email: sandiegoapa@sdbilliards.com 👉 Old Email: sandiego@apaleagues.com What you need to know: Start using the new address (sandiegoapa@sdbilliards.com) for all questions, updates, and league inquiries whenever possible! Don't worry about missed messages: The old email address will remain active th
Double Posting: Legal Lineup - Rule of the Week
11/2/26 - 6:00 PM
Situation: The team we are playing tonight only has 4 players available: Skill Levels 7, 6, 4, and 3 (totaling 20). The rest of their roster consists of 4, 4, 5, and 5. Can their Skill Level 3 player play twice to fill the 5th match? No, to double-post a player when short-handed, your team must still comply with the 23-Rule as if a full 8-player roster were present. The Math: If players 7, 6, 4, a
Eligibility: Playoffs, Tri-Annuals and World Qualifiers
10/30/26 - 8:00 PM
Match Requirements for Eligibility Related to Playoffs, Tri-Annuals, and World Qualifiers 4 Matches on that team by the end of the regular session (associated with the Tri-Annuals being run) → Eligible for Playoffs for that team. 6 Matches Lifetime in that format by the end of the session (associated with the Tri-Annuals being run; playoff matches in that session count toward the 6) → Eli